0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS23 in uw mandje in
Industriële vintage gloeilampen

Vintage gloeilampen als hedendaags design

Artikel gepubliceerd op 24/03/2017

Ontdek hier meer over gloeilampen

In dit artikel nemen we een kijkje naar de vintage gloeilamp en zijn plaats in de wereld van interieurdesign. Of het nu een oud gebouw is of een hedendaags huis, het kan niet ontkent worden dat verlichting essentieel is, wat jouw voorkeuren ook zijn. Gedurende de laatste tien jaar, wordt de in vintage stijl verlichting meer en meer frequent gebruikt. De integratie van vintage gloeilampen creëren een industrieel fabrieksgevoel wat je kan zien op de meeste foto's in dit artikel. Lees verder om meer te ontdekken over vintage verlichting, waaruit het bestaat, hoe dit gecontrasteerd wordt in modern design en het gebruik in de industriële wereld.

Industriële vintage gloeilamp

Vintage Design

De oorsprong van vintage verlichting

Als je online zoekt naar vintage verlichting of in eender welke interieur design catalogus, zal je geconfronteerd worden met industriële verlichting en vooral, industriële gloeilampen of de industriele kooldraadlamp . Inderdaad, industriële verlichting was een centraal punt in de beginfase van het industrieel design. De hanglamp is iconisch voor fabrieks design, wat perfect weergeeft wat modern industrieel design is. Hoge plafonds in de fabrieks werkplaats gebruikten hanglampen als een praktisch iets. Vandaag is deze imitatie van fabrieksstijl populair in bars, restaurants en ook in huis. Hangende gloeilampen in vintage stijl, is de laatste verlichtingstrend van de hanglampen.

Waar bestaat vintage verlichting uit?

Een uitleg over waar vintage verlichting uit bestaat, kan niet uitgelegd worden in één paragraaf; men moet onthouden dat 'vintage' geen specifieke stijl is, al heeft het wel enkele persoonlijke eigenschappen, die ook naar boven gehaald worden in onze andere artikels. Vintage verlichting is populair in verscheidene interieurstijlen, waaronder industrieel, Scandinavisch en shabby chic. Vintage verlichting wordt in elk van deze interieurstijlen anders opgenomen met verschillende, andere eigenschappen. De nieuwste vintage verlichtingsrage draait het met name rond blootgestelde, hangende, industriële, fabrieksgloeilampen. Industriële verlichting in de wereld van het hedendaagse design bestaat daarom vooral uit karakteristieken die je terugvindt in de foto's van dit artikel.

Contrasterende vintage verlichting

Vintage materialen

Normaalgezien, is dit het deel van het artikel waar we dan praten over heel veel soorten vintage materialen, van natuurlijk houten tot gerecycleerde elementen tot retro vintage stoffen. Maar dit is niet toepasbaar op gloeilampen in vintage stijl. Het is de simpelheid van dit design dat authentieke vintage gloeilamp zo aantrekkelijk maakt en voor de juiste sfeer zorgt. Ik zou uren kunnen verdergaan over de materialen die er gebruikt worden om de gloeilamp te fabriceren, maar los van dit, zijn de belangrijkste materialen glas (voor de buitenkant van de lamp) en plastiek of metaal voor de hangkabel. Simpel, maar esthetisch aangenaam.

Is er een verandering in het gebruik van materialen

Er is geen grote verandering gebeurd in het gebruik van materialen. Deze moderne lampen kopiëren de vorige designs, dus is het zeker in het belang van de ontwerpers om een zekere mate van materialistische en stilistische authenticiteit te behouden. Moderne gloeilampen kunnen meer energie voorzien en spaargloeilampen voldoen ook aan de vintage gloeilamptrend. Gedimd, warm licht vervangt de fabrieksverlichting.

De overgang van vintage verlichting in de wereld van interieurdesign

Vintage verlichting in de overgang

Zoals eerder besproken in de vorige paragraaf, heeft vintage interieurverlichting nog niet veel verandering ondergaan. De bedoeling is om vorige ontwerpen na te maken voor hedendaagse ontwerpen. Als het design gloednieuw is en volledig vernieuwd, dan kan dit geen vintage stijl meer genoemd worden. In veel interieurs is de lampenkap verdwenen en vervangen door, wel, eigenlijk helemaal niets. De vintage hanggloeilamp, zonder kap, accentueert het contrast van oud en nieuw en is het grootste teken van overgang.

Vintage gloeilampen in industrieel design

De geselecteerde foto's van dit artikel demonstreren hoe gemakkelijk het is om een industriële, fabrieksstijl na te maken door het toevoegen van vintage gloeilampen aan jouw interieur. En eventueel ook enkele hanglampen. Nochtans komen gloeilampen in vintage stijl in veel verschillende stijlen voor, worden ze toch het meeste gebruikt in de industriële stijl. Deze stijl staat vooral gekend voor zijn grote, open ruimtes en een balans van metaal, hout en glas. Een ander soort materiaal dat regelmatig gebruikt wordt, is beton. De foto onderaan weergeeft hoe je glas en beton kan combineren met een hanglamp.

Vintage gloeilampen is de laatste trend in de industriële designwereld. De gloeilampen brengen en deeltje terug van vroeger naar het nu en ze zijn een oplossing voor lange termijn voor grote ruimtes. De simpelheid van dit ontwerp geeft de voorkeur aan hedendaagse interieurs, maar is zeker ook populair in oudere interieurstijlen. Indien je geïnteresseerd bent in dit soort lampen toe te voegen aan jouw interieur, begin dan met een rij van drie of vier gloeilampen in een kleine ruimte. En vergeet niet dat hanglampen gemakkelijk zijn om toe te voegen, maar ze passen het beste thuis in industriële ruimten.

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Woonkamer decoratie trends in 2017

Trend analyse - 17 maart 2017

Trends: Rustiek eiken meubels in je interieur

Trend analyse - 16 januari 2022

Back to the roots met landelijke decoratie

Trend analyse - 24 maart 2017

Hoe kan je jouw huis groter laten lijken?

Trend analyse - 07 april 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS23 in uw mandje in