0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS23 in uw mandje in
Modern wit interieur

Hoe kan je jouw huis groter laten lijken?

Artikel gepubliceerd op 07/04/2017

Wist je dat je slechts door enkele aanpassingen in jouw interieur de hele ruimte groter kan doen lijken?

Als je kleine ruimtes moet inrichten of je wil er gewoon voor zorgen dat de ruimtes er nog groter uitzien, dan moet je daar eerst wel eens over nadenken. Het is nu ook eenmaal zo dat je een ruimte niet meteen groter kan gaan maken, dus moet je het doen met de mogelijkheden die er zijn. In dit geval moet je rekening houden met de inrichting van jouw interieur. Er gaat natuurlijk wel heel wat vooraf aan die inrichting. Al wil ik je niet afschrikken, want moeilijk is het zeker niet. Ik geef jou enkele tips en tricks mee om zelf een mooie ruimte te kunnen creëren. En vergeet trouwens ook niet om plezier te hebben in het decoreren, want je zou bijna kunnen zeggen dat er niets leuker bestaat!

Doe het met wat je hebt

Zoals ik al eerder zei, zal je het echt wel moeten doen met de ruimte die je hebt. Terwijl je natuurlijk aan verbouwingen denkt, maar dat is niet waarop ik me momenteel ga focussen. Het is dus heel belangrijk dat je voor je eraan begint duidelijk nagaat wat je juist wil bekomen. Begin dan ook eerst met het opnemen van de afmetingen van de ruimte zodat je doorheen het proces weet wat er wel en niet mogelijk is van meubilair etc. Hou ook in het achterhoofd dat je niet al te veel meubilair kan plaatsen in deze ruimte, want zo lijkt het alleen maar drukker en ga je geen groter gevoel kunnen creëren. Je kan dit toepassen met verschillende interieurstijlen, maar hou er wel rekening mee dat de hoofdkleuren zeer licht zijn.

Do's

Wat ondertussen wel al duidelijk is, is dat er do's en don'ts bij komen kijken. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt om de inrichting tot een goed einde te brengen. En bepaalde beslissingen zijn zeer belangrijk, zoals het kiezen van een kleur.

Schenk aandacht aan de keuze van de kleuren

Het belangrijkste is dat je voor lichte kleuren kiest. De meest voorkomende kleuren om een ruimte groter te laten lijken, zijn wit en beige. Maar natuurlijk zijn pastelkleuren ook een goede keuze als je een ruimte groter wil laten lijken. Heel licht grijs is ook nog wel mogelijk maar maak het zeker niet te donker. Zorg er ook voor dat je het plafond in dezelfde of een heel lichte kleur meeschildert. Indien je voor te donkere kleuren zou gaan, krijg je al meteen een benauwd gevoel in de ruimte en lijkt de ruimte meteen veel kleiner. Schenk dus zeker veel aandacht aan het kiezen van kleuren, want dit is zeker en vast de basis.

Wit interieur doorgang

Voor de durvers: ga voor strepen

Het is misschien iets gewaagder, maar het zorgt wel voor het grootste optische bedrog. Met behulp van strepen kan je ongeveer zelf de vorm van de ruimte helemaal veranderen. Met dunne verticale strepen op de muur in een lichte kleur, kan je ervoor zorgen dat het plafond veel verder weg is dan het werkelijk is. Indien je voor horizontale strepen kiest, kan je de ruimte langer doen lijken. Je kan zelf het aantal strepen bepalen, maar ik raad je aan hier niet in te overdrijven. Dit kan beginnen vanaf 2 strepen.

Wit interieur met strepen

Licht is belangrijker dan ooit

In dit geval is verlichting maar ook natuurlijk daglicht belangrijker dan ooit. Licht is een belangrijk gegeven in het creëren van een grotere ruimte. Hoe meer ramen, hoe beter. Niets kan op tegen echt daglicht. Indien je witte muren hebt, reflecteert het daglicht op de muren en wordt de ruimte zo voorzien van veel natuurlijk licht. Maar niet elk huis heeft het geluk veel ramen te hebben. Door het gebruik van verschillende soorten verlichting, kan je een goed contrast creëren waardoor de ruimte ook groter zal lijken. Denk dan maar aan een design vintage hanglamp geschikt in elke ruimte , een landelijke wandlamp , een van onze unieke vintage vloerlampen etc. Transparante lampen, waaronder bijvoorbeeld gloeilampen is ook een leuk soort verlichting waar je gebruik van kan maken. Hoe meer je ergens kan doorkijken, hoe beter voor de ruimte. Maar natuurlijk moet je hierin ook niet gaan overdrijven, want dan wordt het weer een te drukke boel en dat is wat we zeker willen vermijden.

Zermatt hanglamp
Vintage hanglamp Aheris

Ga voor een simpel type vloer

Ideaal is een vloer met een zeer lichte kleur. Zorg dan voor een vloer met kwaliteitsmateriaal, zodat de vloer makkelijk schoon te maken is. In een slaapkamer kan je gebruikmaken van een zeer lichtkleurig tapijt. In de woonkamer of andere ruimtes is een houten vloer een goed plan. Hout zorgt automatisch voor een vergrotend gevoel. Een zeer goede truc is het gebruikmaken van lijnen bij het leggen van de vloer. Dit kan je toepassen op hout maar ook op tegels.

Kies jouw meubilair slim

Hiermee bedoel ik dan dat wanneer je een grotere ruimte wil creëren, je niet ineens vijf fauteuils in jouw woonkamer moet plaatsen. Je moet een slimme keuze maken en vooral een keuze die gebaseerd is op het praktische. Hoe minder meubels, hoe minder druk het in de ruimte is en hoe groter de ruimte vervolgens oogt. Kies bijvoorbeeld voor een grote hoekzetel die minder ruimte inneemt dan twee of drie afzonderlijke zetels. Maar je kan ook gebruik maken van opklapmeubels. Zeker indien ze meer functies hebben zijn deze heel handig, denk maar aan een kast waaruit een bureau tevoorschijn kan komen. Een zetelbed of opklapbare tafel bevestigd aan de muur is ook zeer goed om kostbare ruimte te besparen.

Spiegels hebben meerdere functies

Spiegels zijn er in eerste instantie om te kijken hoe je er voorkomt. Maar binnen interieurinrichting kan de spiegel ook een andere functie aannemen. Namelijk door spiegels in jouw interieur te plaatsen, lijkt alles veel groter en kunnen een extra diepte, breedte, hoogte of lengte toekennen. Door de reflectie in een vintage spiegel wordt er een groter lichteffect gecreëerd en extra licht wil zeggen, extra ruimte. Het beste effect kan je creëren wanneer je de spiegel op de grond plaatst.

Zwarte Sollies spiegel
Grote metalen spiegel

Vergeet de accessoires niet

Natuurlijk mag je niet overdrijven met accessoires want dan wordt de ruimte te druk en vervolgens weer kleiner. Maar je kan hier en daar wel een leuke kaarshouder of een vaas plaatsen om het iets minder lege interieur op te fleuren.

Don'ts

Jammer genoeg zijn er in dit geval ook dingen waar je op moet letten. De onderstaande onderdelen moet je zeker zien te vermijden om tot een mooi resultaat te kunnen komen!

Patronen zijn mooi maar...

Als je ervoor wil zorgen dat jouw ruimte groter oogt, dan moet je opletten met patronen. Je kan (minder drukke) patronen eventueel wel laten terugkomen in accessoires maar let op met behangpapier en dergelijke. Ook een tapijt met een druk patroon is een no-go. Je kan er wel nog altijd zelf creatief mee proberen zijn en zien hoe ver je ermee kan gaan, maar zeker niet overdrijven of de ruimte wordt te druk.

Een rommelige of drukke ruimte

Het is nooit leuk om tijd door te brengen in een rommelige of drukke ruimte. Wanneer je het effect van de grotere ruimte wil creëren ga je hier zeker rekening mee moeten houden. Hou alles dagelijks netjes en veroorzaak geen onnodige rommel. Accessoires zijn zeker toegelaten, maar wanneer je er gebruik van maakt, zorg er dan voor dat je zuinig omgaat met accessoires en al zeker niet ligt te mixen tussen verschillende stijlen. Maak ook geen overdadig gebruik van kaders, posters en schilderijen maar zorg ervoor dat de lichtgekleurde muur zo goed als leeg is, enkel spiegels zijn hier nog toegelaten!

Drukke ruimte

Hou het aantal meubels beperkt

Het is logisch dat wanneer je een kamer groter wil doen lijken dat je ook ruimte moet laten om dat beeld te kunnen creëren. Hou het dus beperkt met het aantal meubels want hoe meer meubels je plaatst, hoe drukker het zal ogen en drukte zorgt ervoor dat de kamer al snel klein en bedrukt zal lijken. Dit zorgt absoluut niet voor een ruim gevoel.

Vermijd felle kleuren

Zoals eerder duidelijk gemaakt werd, is het belangrijk om met lichte kleuren te werken zoals wit en beige die ervoor zorgen dat de ruimte groter gaat lijken. Felle kleuren hebben het tegenovergestelde effect. Wanneer je met harde kleuren als rood werkt, wordt de kamer meteen een heel stuk kleiner. Dit komt door de drukte dat de rode kleur veroorzaakt. Je kan dit gedeeltelijk oplossen door slechts één muur in een felle kleur te verven en de andere muren in een zachte tint, met voorkeur wit of beige.

Het is duidelijk dat het niet zo moeilijk is om een grotere ruimte te creëren zonder enige grove werken te moeten doen. Het vraagt een beetje tijd om de voorbereidingen in orde te brengen zoals het kiezen van de hoofdkleuren, het juiste meubilair, enkele accessoires etc. Maar het is zeker zijn eindresultaat waard!

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Trends: Rustiek eiken meubels in je interieur

Trend analyse - 16 januari 2022

Woonkamer decoratie trends in 2017

Trend analyse - 17 maart 2017

Back to the roots met landelijke decoratie

Trend analyse - 24 maart 2017

Vintage gloeilampen als hedendaags design

Trend analyse - 24 maart 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS23 in uw mandje in