0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

- ZOMER UITVERKOOP -

Tot 30% korting op onze meubels en accessoiresAanbieding geldig zolang de voorraad strekt
Alvar Aalto behind his desk

Alvar Aalto: Een Fins icoon

Artikel gepubliceerd op 21/11/2017

In dit artikel nemen we een kijkje in het leven van Alvar Aalto, een grondlegger van het moderne Scandinavische design en één van de grootste Finse Architecten en designers aller tijden.

Altijd al fan geweest van de Scandinavische stijl? Of ben je de stijl recent meer gaan ontdekken en spreekt het je aan? In dit artikel nemen we een kijkje in het leven van Alvar Aalto, een grondlegger van het moderne Scandinavische design en één van de grootste Finse Architecten en designers aller tijden.

Een jonge Alvar Aalto

Wie was Alvar Aalto?

Zijn historie en inspiratie

Een van de grootste namen in Scandinavisch design tot op de dag van vandaag: Alvar Aalto. Geboren op 3 Februari 1898 in een klein plaatsje genaamd Kuortane in Finland, begon Aalto 1916 met zijn studie architectuur in Helsinki waar hij tot 1921 studeerde. Niet veel later, in 1923, begint hij zijn eigen architectenbureau. In die tijd was Alvar Aalto vooral bezig met de klassieke architectuur stijl voordat hij rond 1927 langzaam neigde richting de moderne stijl. Dit kwam vooral door inspiratie die hij opdeed tijdens zijn verschillende reizen door Europa. Ook waren er andere architecten waar hij inspiratie uit haalde met onder andere architecten als Charles-Édouard Jeanneret (ook wel bekend als Le Corbusier) en Walter Gropius. Ondanks dat het duidelijk was dat hij geïnspireerd was door onder andere deze architecten, ontstond in zijn werken al een individuele stijl.

Zijn erfgoed

De meeste gebouwen ontworpen door Alvar Aalto zijn in Finland te vinden maar ook in Italië, Duitsland, Amerika en Frankrijk heeft hij zijn sporen achtergelaten. Zijn bekendste gebouw is het sanatorium van Paimio in Finland nadat hij in 1929 een architectuurcompetitie won. Daarnaast zijn bekende gebouwen ontworpen door Aalto de Finlandia hal in Helsinki, een prachtig concertgebouw van wit marmer en de Technische universiteit in Helsinki (nu onder de naam van ?Aalto-universiteit). Ook ontwierp de Finse architect vele staatsgebouwen zoals ziekenhuizen, theaters, musea en bibliotheken. De stijl van Alvar Aalto wordt gekenmerkt door functionalisme. Dit houdt in dat de constructie en het uiterlijk van het gebouw gebaseerd zijn op de functie die het gebouw heeft. Ook typerend voor het werk van Aalto was de manier waarop ruimtes in elkaar overliepen. Dit deed hij doormiddel van veel gebogen muren en het originele gebruik van verschillende materialen in zijn werken.

Meest bekende meubelstukken

Niet alleen was Alvar Aalto een geniale architect van verschillende gebouwen over de hele wereld, ook ontwierp hij meerdere meubels die al snel het uitgangspunt van meerdere interieurontwerpers werden. Tijdens het ontwerpen van het sanatorium begon zijn carrière als meubelontwerper. Het hele gebouw was namelijk ingericht met meubilair ontworpen door Aalto, inclusief alle verlichting. Zijn grootste werk, volgens Aalto zelf, was het ontwerpen van de L poot. Dankzij deze vorm konden de poten direct aan de stoelen en tafelbladen worden bevestigd. Aalto werkte op verschillende gebieden en staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn verschillende en elegante lampen die destijds werden ontworpen voor bouwprojecten en later ook voor serieproductie werden geproduceerd. Ook was Aalto gefascineerd door glaswerk en ontwierp hij de bekende Aalto tulpen vaas, één van de meest iconische glazen werken in Fins design. De manier waarop Aalto zijn meubilair ontwierp was uniek en de simpele lijnen zijn tegenwoordig nog steeds één van de grootste uitgangspunten voor het Scandinavische design. Het gebruik van hout stamt ook af van het gedachtegoed van Aalto dat contact tussen de huid van mensen en natuurlijke materialen een positief effect heeft.

Stoel Alvar Aalto
Alvar Aalto vaas

Maison louis Carré

Maison louis Carré

De historie

Alvar Aalto heeft zijn meeste gebouwen ontworpen in zijn geboorteland Finland. Echter zijn er ook een aantal gebouwen in andere Europese landen en één van deze gebouwen is het Maison Louis Carré. Dit gebouw is te vinden nabij een klein plaatsje in de buurt van Parijs genaamd Bazoches-sur-Guyanne. Het gebouw was ontworpen door Aalto voor Louis Carré, een Franse kunst verkoper en verzamelaar. Het huis was klaar in 1959 en het zwembad naast het huis in 1963.

Vandaag de dag

Het huis is een kunstwerk op zich en de combinatie van het interieur, exterieur, de tuin en het meubilair maken het een prachtig kunststuk en naar mijn mening één van zijn mooiste werken. Ook is het Maison Carré het laatste gebouw van Aalto in Frankrijk en is het tegenwoordig te bezichtigen als museum. Er zijn geregeld exposities en tentoonstellingen van verschillende kunstenaars. De stijl van Aalto en waar hij als artiest voor stond is perfect terug te vinden in de architectuur van het huis, het interieur design en de speelse manier van het gebruik van natuurlijke materialen.

Maison louis Carré interieur

Raak geïnspireerd door de Scandinavische stijl uit het Maison Louis Carré!

Nu je meer te weten bent gekomen over deze bijzondere en uitermate creatieve Finse architect ben je hopelijk geïnspireerd en geïnteresseerd geraakt in de tijdloze Scandinavische stijl. De simpele lijnen die gebruikt worden en de retro stijl kan worden gebruikt in verschillende decoratie stijlen. Neem een kijkje naar de verschillende Alvar Aalto meubels van de Finse architect en bedenk wat ideale toevoeging zijn aan je decoratie.

Hopelijk heb je net zo genoten van een kijkje in het leven van deze Finse legende als ik en weet je wat meer over het Scandinavische design en de oorsprong ervan. De invloed van Aalto op de moderne Scandinavische stijl is immens en zijn nalatenschap op de architecten wereld en meubilair design zal, hopelijk, nog lang bestaan.

Photos credits
Alvar Aalto: www.alvaraalto.fi
Martti Kapanen, Alvar Aalto Museum: architectsjournal.co.uk
YouTube: www.youtube.com
Martti Kapanen, Alvar Aalto Museum: architectsjournal.co.uk
Martti Kapanen, Alvar Aalto Museum: architectsjournal.co.uk
Alvar Aalto: atomic-ranch.com

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Hoeveel weet jij over de salontafel?

Design geschiedenis - 10 maart 2017

Wandlampen: het ontstaan van vintage wandverlichting

Design geschiedenis - 17 oktober 2016

Vintage barkrukken: van kleine kruk naar stijlicoon

Design geschiedenis - 09 februari 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

- ZOMER UITVERKOOP -

Tot 30% korting op onze meubels en accessoiresAanbieding geldig zolang de voorraad strekt