0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Nieuwe
Collectie

Ontdek onze nieuwe meubels en accessoiresZolang de voorraad strekt
Restaurant Tolix stoelen

Tolix stoelen: designiconen om je interieur aan te vullen

Artikel gepubliceerd op 26/01/2017

Ontdek de oorsprong van de unieke Tolix stoelen en hoe deze de weg naar je interieur kunnen vinden.

Misschien weet je niet hoe ze heten, maar de kans is groot, dat als je weleens bij een restaurant met buitenterras bent geweest je deze stoelen daar hebt gezien. De Tolix stoel, ook bekend als de Marais A stoel, is overal te vinden. Maar wist je dat deze stoel ook heel leuk is in je interieur. Lees snel verder en ontdek de origine van deze stoelen en hoe deze je interieur kunnen aanvullen.

Het idee achter de Tolix stoelen

De geschiedenis van de Tolix

Xavier Pauchard werd geboren in 1880 in Le Morvan, bekend als het groene hart van Frankrijk. Het is niet verwonderlijk dat hout toen het belangrijkste bouwmateriaal was maar desondanks waren hij, zijn vader en grootvader vóór hem zink dakdekkers. In 1907 ontdekt Pauchard dat hij om het plaatwerk te beschermen van roest het meubilair kon dompelen in gesmolten zink of deze kon galvaniseren. Tien jaar later, zette hij een fabriek op die stalen huishoudelijke artikelen vervaardigde en uiteindelijk registreerde hij zijn handelsmerksymbool als Tolix, onder deze naam staat het bedrijf nog steeds bekend.

Tolix stoelen verschillende kleuren

De evolutie van de Tolix

De klassieke Tolix stoel, een favoriet van cafés en retro keukens over de hele wereld, werd in 1934 ontworpen. Het was bedoeld om buiten te worden gezet in alle weersomstandigheden, dat is waarom er gaten in de zetels geplaatst zijn ? voor de afvoer van regen. Maar café eigenaren klaagden al snel dat de stoelen niet goed stapelbaar waren en Pauchard moest zijn ontwerp aanpassen. In 1956 was de klassieke Tolix eindelijk perfect. Met het slankere frame, zouden nu 25 stoelen tot een hoogte van 2,3 meter gestapeld kunnen worden. De stoelen waren gelijk populair, niet alleen in cafés, maar ook in fabrieken, kantoren en ziekenhuizen. Tegen het einde van de jaren 50, had de fabriek ongeveer 80 werknemers en produceerde 60.000 eenheden per jaar. Na het overlijden van de oprichter, namen twee van zijn zonen het bedrijf over en produceerden de beroemde tafel 55 en de zinken stoel A56 welke zeer succesvol was rond 1988. Er werden enkele onnodige details verwijderd om het ontwerp te vereenvoudigen. Het bedrijf Tolix bleef tot 2004 in de familie.

restaurant-industriele-stoelen

Tolix stoelen vandaag de dag

De verrassende natuur van de Tolix stoelen maakte al snel dat ze ook populair werden om te worden gebruikt in huizen, waar ze rond eettafels van design liefhebbers verschenen. Het merk Tolix wordt vandaag de dag gedistribueerd door veel fabrikanten van meubels en het succes ervan hebben ervoor gezorgd dat het ware designiconen zijn geworden en zelfs zijn opgenomen in de museale collecties van het MoMa in New York, het centre Pompidou in Parijs en in het design museum van Amsterdam. Productie van Tolix stoelen blijft echter wel de overtuigingen en wensen van de oprichter respecteren.

De waarde van Tolix stoelen voor je interieur

Voordelen van Tolix stoelen

De stoelen zijn essentiële elementen van een interieur geworden. Er zijn verschillende soorten stoelen, maar de belangrijkste zijn de A stoel, B stoel en C stoel, zeer praktische en eenvoudige stoelen, toonaangevende modellen dankzij de solide stabiliteit, het lichte gewicht en de lage kosten. Nog een voordeel van deze stoelen is dat ze stapelbaar zijn, waardoor ze geen ruimte in beslag nemen in je interieur. En ook niet onbelangrijk: dankzij de hoge rugleuning, zijn deze stoelen ook comfortabel genoeg om een hele avond aan te tafelen.

Waar Tolix stoelen geplaatst kunnen worden in je interieur

De Tolix stoelen zijn zeker niet alleen geschikt voor bistro's. De stoelen zijn zo veelzijdig, je kunt een Tolix stoel plaatsen in je kantoor, keuken, tuin of gewoon in de hoek van je slaapkamer, ze lijken overal te passen! Ze zijn gemaakt voor indoor en outdoor gebruik en komen voor in een verscheidenheid van felle kleuren of geborsteld staal. De moderne versie is er in ongeveer 50 kleuren. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een origineel vintage model. Deze blijft qua kleur iets rustiger, namelijk natuurlijk staal of klassiek rood.

Restaurant industriele stoelen

Tolix stoelen combineren

Tolix stoelen passen in elke interieur stijl

Tegenwoordig fungeren de Tolix stoelen heel goed als stoere eyecatcher binnen ons eigen interieur. De uitstraling van de stoel is natuurlijk wel erg industrieel. In eerste instantie zou je dan ook denken dat dit het interieur is waar je de stoel zou verwachten. Wat veel mensen over het hoofd zien, is dat door de juiste manier van plaatsen en combineren, er veel meer stijlen gemixt kunnen worden dan je denkt. Zo past de Tolix stoel ook heel goed in een modern interieur, of kan het een extra dimensie toevoegen aan een landelijke inrichting. Door de diverse vormen en kleuren, zijn de combinaties eindeloos. Plaats bijvoorbeeld een Tolix stoel aan een houten keukentafel voor wat extra pit of mix & match met andere kleuren of andere stoelen voor een vintage effect.

Welke accessoires passen perfect bij Tolix stoelen?

Met de juiste accessoires geef je net even dat extra aan je interieur, waardoor alles op zijn plaats valt en je een perfecte balans in je interieur kunt creëren. Hierdoor geef je net even die extra sfeer en die persoonlijke touch aan je interieur. Als je kiest voor een vintage Tolix stoel zijn de kleuren die vaak gebruikt worden in de accessoires, wit, bruin, zwart en grijs. Het is natuurlijk het makkelijkst om accessoires te kiezen in dezelfde kleur als je Tolix stoel denk aan schilderijen, wandhaken, fotolijstjes, en spiegels. Houdt er wel rekening mee dat hoe meer donkere kleuren je gebruikt, hoe donkerder je interieur eruit zal zien. Kies je voor een moderne Tolix stoel in een felle kleur, kijk dan uit met veel kleurrijke accessoires. Dit kan namelijk de aandacht wegtrekken van de stoel en chaos creëren in je interieur. Om de stoel nog comfortabeler te maken kun je natuurlijk ook een kussen of een schapenvacht op de zitting plaatsen.

Ik hoop dat door het lezen van dit artikel je een beter beeld hebt gekregen van de Tolix stoelen, de oorsprong hiervan en hoe de stoelen door de jaren heen hun weg hebben gevonden naar het interieur. Tolix stoelen zijn simpele stoelen die in elk interieur hun plaats vinden en altijd de perfecte aanvulling zijn voor elke interieur stijl.

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Vintage barkrukken: van kleine kruk naar stijlicoon

Design geschiedenis - 09 februari 2017

Wandlampen: het ontstaan van vintage wandverlichting

Design geschiedenis - 17 oktober 2016

Hoeveel weet jij over de salontafel?

Design geschiedenis - 10 maart 2017

alvar aalto: een fins icoon

Design geschiedenis - 21 november 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Nieuwe
Collectie

Ontdek onze nieuwe meubels en accessoiresZolang de voorraad strekt