0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Woonkamer
Dagen

Ongekende kortingen tot 30% kortingEn korting van 50€ vanaf 1000€ met SALON
Vintage wandverlichting

Wandlampen: het ontstaan van vintage wandverlichting

Artikel gepubliceerd op 17/10/2016

Alles wat je moet weten over wandlampen, van oorsprong tot de laatste trends.

Een wandlamp is dus terug van weggeweest. Hij is populairder dan ooit te voren. Zeker omdat het niet alleen een praktisch object is, maar zeker ook vanwege de vele modellen. Je hebt wandverlichting in vele kleuren, maten, vormen en stijlen. Voor ieder wat wils.

De oorsprong van wandverlichting

Hoe wandverlichting en vintage lampen ontstonden

De wandlamp werd oorspronkelijk gebruikt als een werkinstrument op werkplaatsen en was daarom een trouwe metgezel van de werknemer. Inmiddels heeft dit soort muurverlichting echte designobjecten gekregen. De wandlamp behoudt haar functionaliteit, maar schijnt vandaag als een daadwerkelijke upgrade voor je interieur. De voorvader van de industriële wandverlichting werd aan het begin van de eeuw beschouwd als een lichtbron voor een hogere productiviteit. Met een wandlamp werd de nauwkeurigheid tijdens het werken beter zowel overdag als in de avond. Arbeiders waren, vóór het verschijnen van deze lampen, gedwongen om alleen overdag te werken met behulp van grote ramen. Zodra de zon onderging, werden de activiteiten van arbeiders waren onmogelijk en gevaarlijk. Een goed zicht is namelijk ook een grote bron van productiviteit, effectiviteit en veiligheid. Daarom wordt wandverlichting en helderheid door elektriciteit gezien als een belangrijk element voor de goede werking van een fabriek.

Lampe de facade dentrepot
>

De grote terugkomst van wandverlichting

De wandlamp is nu een vintage verlichting die veel gebruikt word en beschikbaar is in veel stijlen en designs van modern tot retro. De Industriële stijl wordt vaak gekenmerkt door de lampen die de plaats verlichten, met de name de verlichting rondom een industriële vintage muur geeft dat extra beetje sfeer. De wandlamp is een decoratievoorwerp dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is, en daardoor geschikt is voor massale productie van industrieel meubilair om trendy flats en huizen te decoreren. Bijvoorbeeld de vintage wandlamp 'loft' van Jieldé is een van de pijlers van de industriële decoratie in huishoudens, evenals de 'signal' wandlamp van hetzelfde merk. Jieldé is een fabrikant die zijn eerste verlichting in 1952 op de markt bracht. Dit familiebedrijf is gevestigd in Lyon, Frankrijk en biedt een breed scala aan lampen met hun beroemde vintage muurverlichting die vandaag de dag nog net zo goed verkopen als ze toen ze voor het eerst werden verkocht in de jaren 50.

Applique jielde signal vert
>

Soorten wandlampen

Wandlampen in verschillende stijlen

Bij het woord 'wandlamp' denken de meeste mensen nog steeds aan een eenvoudige vierkante of ronde lamp om aan de muur te hangen. Hoewel deze eenvoudige wandlampen erg mooi kunnen zijn, kan je ook voor een opvallender exemplaar kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp in industriële stijl met metalen elementen die een vintage fabriek look aan je interieur geeft. Een mooie wandlamp is een echt stijlvol voorwerp en een eyecatcher voor je interieur. Wandlampen worden tegenwoordig niet alleen gebruikt als een leeslamp, maar gewoon als volwaardige lichtbron in je huiskamer of keuken, om een eentonige muur te doorbreken. En wie wilt er nou niet zo een leuke blikvanger in huis.

Waar kun je wandlampen ophangen?

Hang een Scandinavische retro wandlamp aan de muur boven je nachtkastje of andere scandinavische meubels als leeslamp en geef je slaapkamer direct een romantische look. Of kies ervoor om een wandlamp boven je dressoir te hangen om voorwerpen uit te lichten of bijvoorbeeld in de gang, naast een vintage kapstok van PIB , of buiten om je deur te verlichten. Wandlampen creëren een bepaalde sfeer in een ruimte terwijl ze veel functionaliteit toevoegen. Met een wandlamp heb je altijd licht op de juiste plek.

applique oleron
>

De laatste wandverlichting trends

Helaas is de zomer tot zijn eind gekomen en begint het buiten langzaam aan later licht te worden in de ochtend en eerder donker in de avond. Het is daarom tijd om eens kritisch naar de verlichting in je huis te kijken. Het is belangrijk om de juiste verlichting te hebben, zodat je je prettig voelt in je leefomgeving. Bovendien brengen mooie wandlampen sfeer in je interieur en zorgen ze voor een gezellige uitstraling. Industriële wandlampen zijn helemaal 'in' en passen perfect bij interieurs met een landelijke en moderne stijl. De laatste trend zijn wandlampen die verschillende materialen combineren, denk hierbij aan een metalen lamp met houten details. Dit geeft een robuuste en natuurlijke look, wat net iets extra's biedt voor je interieur.

Applique rholl
>

Verwante producten

Zeegroene Jieldé Signal wandlamp

Zeegroene Jieldé Signal wandlamp

€ 285

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Vintage barkrukken: van kleine kruk naar stijlicoon

Design geschiedenis - 09 februari 2017

Hoeveel weet jij over de salontafel?

Design geschiedenis - 10 maart 2017

alvar aalto: een fins icoon

Design geschiedenis - 21 november 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Woonkamer
Dagen

Ongekende kortingen tot 30% kortingEn korting van 50€ vanaf 1000€ met SALON