0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

15 dagen banken en stoelen

Speciale aanbiedingen voor 100% van onze sofa's en fauteuilsProfiteer van uitzonderlijke omstandigheden
Industriele krukken

Vintage barkrukken: van kleine kruk naar stijlicoon

09/03/2018

Ontdek de geschiedenis en evolutie van barkrukken en creëer thuis jouw eigen bar, met dank aan de moderne barkrukken.

Barkrukken zijn al voor een lange tijd de kleine broertjes van de stoel en evenals de vintage kruk . Vandaag de dag is de barkruk een van de belangrijkste meubelstukken in een modern interieur en de barkrukken zijn al zeker essentieel voor loften en voor een industrieel interieur. Zou je graag een eigen hoek met een bar hebben in jouw huis? Of gewoon een moderne zitplaats toevoegen aan jouw huis? Een barkruk industrieel zou de juiste keuze kunnen zijn voor jou. In dit artikel vertellen we jou alles over dat je moet weten over barkrukken, hun geschiedenis en de nieuwe trend van de vintage barkrukken .

De barkruk

De geschiedenis van de barkruk

Het eerste object dat we kennen dat gelijkaardig is aan de barkruk, komt uit het Oude Egypte. Beelden van doden werden hier verwelkomd als een teken van verzoening; barkrukken werden ook gebruikt als nederige zitplaatsen door ambachtslieden tijdens het werk. De barkruk werd één van de symbolen van de Italiaanse Renaissance tijdens 1400, wanneer ze versierd werden en verrijkt met beeldhouwwerken, maar ook vertoond werden in nieuwe versies: van de draaivoet tot de barkrukken met meerdere poten.

De barkrukken werden gezien als een nederige zitplaats dat dan ook nog eens zeer oncomfortabel was om op te zitten; op deze manier werd de barkruk ook als een object gezien voor een bepaalde sociale klasse. Stoelen werden enkel gebruikt door de nobele klasse of anders gezegd, de rijke mensen. Dit verschil werd benadrukt tijdens het bewind van Louis XXIV in Frankrijk in 1700, wanneer vrouwen en huisknechten de barkrukken gebruikten om de edelen van het hof te dienen. Niettemin gaven de edelen een nieuw leven voor dit meubel: de barkrukken werden gepersonaliseerd door graveringen, familie-initialen en speciale materialen als metalen en waardevol hout. De barkrukken werden een echt kunstwerk. Je vindt de barkrukken al snel terug in de collecties van musea.

Materialen en stijlen

De barkrukken werden gemaakt in notehout en het ontwerp was een achthoekige vorm; dit ontwerp was zeer simpel en oncomfortabel. De barkrukken werden verrijkt met rugleuningen en omhuld met stoffen of lederen hoezen. De stoel heeft vooruitgang geboekt in zowel de vorm als het comfort.

Vandaag de dag zijn de moderne barkrukken in verschillende stijlen en materialen verkrijgbaar: in metaal en hout voor de industriële stijl en helder hout voor een Nordische toets, onbewerkt hout voor een shabby chic stijl.

De barkruk vandaag

Thuis: living

Als je graag een moderne en jonge toets aan je interieur wil geven, kan je overwegen om er barkrukken te plaatsen. Kleinere barkrukken kunnen ook gebruikt worden als salontafels om naast je zetel te plaatsen in de living.

Eén van de belangrijkste kenmerken van een barkruk is de hoogte. De hoogte kan een barkruk bruikbaar maken voor verschillende gelegenheden: een hoge barkruk is perfect voor een aanrecht, met de bedoeling om een moderne werktafel of studeerplaats te creëren. Maar het kan natuurlijk ook gebruikt worden voor jouw bar in de hoek op te fleuren om jouw gasten en vrienden op een juiste manier te verwelkomen voor een drankje.

Verder in het artikel zullen we dieper ingaan op jouw eigen bar in huis.

Thuis: keuken

Moderne keukens hebben vaak een andere opstelling dan andere keukens, met een eiland in het midden, handig om te koken, af te wassen en het opbergen van allerlei dingen. Deze aanrechten zijn hoger dan een tafel, dus barkrukken zijn in dit geval perfect. Je kan gebruikmaken van deze stoelen tijdens het ontbijt, snelle lunch breaks of wanneer je maar wil en geen tijd hebt om de tafel te dekken.

Door deze indeling kan je makkelijk quality time doorbrengen met het gezin en de leukste momenten samen meemaken in een comfortabele omgeving. Als je een extra toets aan je barkrukken en interieur wil geven, kan je gebruikmaken van extra kussens.

Om 100% te kunnen genieten van een gezellig interieur, kan je kiezen voor vintage barkrukken met een voetsteun: zo heb je meer steun en jouw benen zullen je dankbaar zijn!

Nieuwe trend: de barsfeer

Evolutie van het barconcept

De bar is niet enkel een plaats om tijd door te brengen met vrienden of collega's na het werk. Het kan je meer bieden dan enkel een gezellig avondje: vandaag de dag ontwikkelen veel bars nieuwe originele concepten om een surprise-effect te creëren en consumenten een levensechte ervaring te bezorgen.

Vandaag de dag brengen we veel tijd door buitenshuis, zowel voor het werk als voor het school. Studenten bijvoorbeeld gingen vroeger naar bars om focusgroepen op te richten en te studeren tijdens het eten van een snack. Bars zijn meer dan enkel bars: het doel is om elke bar uniek te maken. Men moet rekening houden met zowel de esthetische en functionele kenmerken om een goede indruk achter te laten bij de consument waardoor ze later zullen terugkeren.

De juiste interieurstijl kiezen is essentieel, net als de verlichting en de meubels.

Jouw eigen bar thuis

Als je houdt van de gezellige en uitnodigende sfeer van moderne bars, zou je een eigen hoek in je huis kunnen inrichten als een kleine bar. Om te beginnen kan je een toog plaatsen met hoge barkrukken. Als je een moderne bar ontworpen hebt, kan je gebruikmaken van degelijke en stevige barkrukken met houten en metalen delen; vergeet niet dat de hoogte van de stoelen moeten passen bij jouw toog. Om een harmonische look te creëren, kan je best de stijl van je vintage barkrukken laten overeenkomen met de kast waarin je jouw dranken zal bewaren, of je kan ook opteren om met verschillende stijlen te werken als je graag voor een origineler interieur wil gaan.

En vergeet niet om gebruik te maken van zachte verlichting en muurdecoratie om je bar uniek te maken, zoals bijvoorbeeld posters of schilderijen.

Hiermee ben je geïnformeerd over de geschiedenis en evolutie van de barkruk, een zeer vaak voorkomend object, maar nooit ouderwets. Je kan zelfs een hoek van je huis omtoveren tot een eigen bar, om je gasten goed en origineel te kunnen ontvangen!

Verwante producten

New Western barkruk

New Western barkruk

€ 175

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Hoeveel weet jij over de salontafel?

Design geschiedenis - 10 maart 2017

Wandlampen: het ontstaan van vintage wandverlichting

Design geschiedenis - 17 oktober 2016

alvar aalto: een fins icoon

Design geschiedenis - 21 november 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

15 dagen banken en stoelen

Speciale aanbiedingen voor 100% van onze sofa's en fauteuilsProfiteer van uitzonderlijke omstandigheden