• Inloggen
  • 0mijn winkelwagen
Koffie salontafel hout

Design geschiedenis -

Hoeveel weet jij over de shabby chic salontafel?

SAMENVATTING

Dit artikel focust zich op de historische elementen rond de salontafel en het shabby chic design. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de shabby chic stijl nu net inhoudt en waarom de Shabby chic landelijke salontafel zo populair is in het veld van interieurdesign. Ook hebben we het over of er in de toekomst wel of niet plaats is voor de shabby chic landelijke tafel, met in ons achterhoofd de eeuwige uitbreiding van verschillende interieurstijlen. Het is belangrijk om te starten met wat achtergrondinformatie rond niet alleen de shabby chic stijl maar ook de salontafel als een uniek meubelstuk.

Houten salontafel koffie decor

Shabby chic: achtergrond

Wat is shabby chic?

Het kan goed zijn dat je onze vorige PIB artikels gelezen hebt die zich focussen op een bepaald shabby chic meubel. Uiteraard kan het zijn dat je ondertussen al een shabby chic meubel hebt aangeschaft in jouw huis. Shabby chic meubilair, in een notendop, is vaak nieuw of relatief nieuw meubilair dat gemaakt is om er ouder uit te zien dan het effectief is. Dit kan je zien aan de gebruikssporen. Het kan zijn dat ze iets met het hout doen om het antiek te laten lijken, of het metaal kan er verouderd uitzien en handgemaakt om het natuurlijker te doen lijken. Er wordt gezegd dat shabby chic meubilair meerdere keren geverfd worden door de jaren heen om een speciale schilderstijl naar voor te brengen. Dit wordt voornamelijk toegepast op hout, metaal, marmer en steen, maar dat is natuurlijk nog niet alles.

Blauwe shabby chic koffietafelHouten shabby chic salontafel wijn

Waar ligt de origine van de shabby chic stijl?

Volgens de journalist Jenny Coad, was de term shabby chic uitgevonden door 'The World of Interiors Magazine', in 1980. Pas in 1990 werd deze term vaker gebruikt onder de vele designers die deel rian erauitmaakten van een revolutionaire golf van decoratieve stijl, met een hele reeks aan verf en effecten. De stijl van het meermaals verven, wordt al meer dan duizend jaar toegepast in de grotten en graven van het Oude Egypte. Shabby chic stijl is dus een mengeling, en geen contrast, van oud en nieuw.

Vierkante salonftafel SheffieldCadynam salontafel

De shabby chic salontafel

De origine van de salontafel

De salontafel is een meubilairstuk dat een belangrijk deel vormt van ons huis, niet alleen in Nederland, maar over heel Europa en de Westerse wereld. De salontafel werd initieel gebruikt, in verschillende formaten en vormen, naar het einde toe van het Victoriaanse tijdperk. De tafels waren ongeveer 70 cm hoog en het werd meer gebruikt als een praktisch gegeven dan een decoratief accessoire. Het idee van lagere koffietafels in Brittannië stammen af van het Ottomaanse Rijk, hier werden de salontafels gebruikt in tuinen waar je thee kon drinken. Lage salontafels in Brittannië, kunnen afgestamd zijn van de populaire Anglo-Japanese stijl uit 1870. Tafels van dezelfde vorm werden gebruikt door de oude Grieken gevolgd door de Romeinse verovering van Noord-Oost-Afrika.

The origin of the shabby chic coffee table

De shabby chic stijl, zoals eerder al gezegd, is een relatief nieuw design, toch hoe wij het nu kennen. Uiteraard heeft antiek meubilair altijd al bestaan, maar shabby chic design bezit andere karakteristieken. De shabby chic salontafel is een resultaat van jaren experimenteren in vormen, grootten en gebruik van materialen. Terwijl de shabby chic salontafel in heel veel verschillende materialen bestaat, moet het een bepaalde, goede afwerking hebben om echt shabby chic te kunnen zijn. Aangezien de shabby chic salontafels meerdere keren geverfd worden, kan er gediscussieerd worden over de echte afkomst van het meubelstuk.

Scandinavische retromeubels houten koffietafelBay teak salontafel

Wat heeft de toekomst in petto voor de shabby chic salontafels?

Is er een toekomst voor shabby chic design?

Is er een toekomst voor shabby chic design, en vooral, voor de shabby chic salontafel? In één woord, absoluut. Deze stijl wordt populairder met de dag aangezien het een stijl en afwerking is dat kan toegepast worden op elk meubelstuk van eender welk formaat, vorm en design. Shabby chic afwerkingen kunnen toegepast worden op Scandinavische en industriële meubelstukken, terwijl shabby chic meubelstukken kunnen gemixt worden met elk mogelijk interieur zoals hout, fris, vintage of Scandinavisch. De golf in populariteit van de shabby chic salontafel groeit sinds de jaren 1900 en vertoont geen teken van een daling.

Zullen salontafels altijd belangrijk blijven?

Salontafels in huis zijn niet enkel praktisch, maar ook een decoratief accessoire. Ze kunnen ook gebruikt worden om je voeten op te laten rusten (wat niet altijd aan te raden valt), magazines op leggen, glazenonderleggers en nog veel meer. Ze kunnen ook op de meeste plaatsen geplaatst worden in een lounge kamer of de living, ook al wordt de kamer opnieuw ingericht of verbouwd. Dit aanpassingsvermogen wil zeggen dat de salontafel niet snel zal verdwijnen uit het interieurdesign.

Neem nu de populariteit van de shabby chic stijl in de hedendaagse samenleving en mix het met de populariteit van de salontafel. Je hebt een meubelstuk in jouw bezit dat niet snel uit de mode zal gaan, want deze stijl is oneindig. Wie heeft er nu ooit een meubelstuk weggegooid aangezien het te oud was? De verontruste, archaïsche verschijning van de shabby chic salontafels is uniek en het gaat perfect samen met eender welke interieurstijl.

Scandinavisch decor salontafelQueens salontafel

Bestsellers

#ProudofPIB

  • Tafellamp PIB
  • De scandinavische bank in context
  • Ferm living kommen tijdens het ontbijt
  • Scandinavische marmeren salontafel
  • Scandinavisch TV-meubel PIB
  • PIB nodigt zich uit in jouw badkamer
  • Industriële stoelen met lederen zitting
  • Aperitief rond een massieve houten tafel
  • Scandinavische PIB spiegel veilig aan de muur
Ga terug naar boven
Contacteer ons