0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

- ZOMER UITVERKOOP -

Tot 30% korting op onze meubels en accessoiresAanbieding geldig zolang de voorraad strekt
Industriele metalen tafel

De geschiedenis van de industriële metalen tafel

Artikel gepubliceerd op 17/02/2017

De geschiedenis van de industriële metalen tafel

In een open huis, een appartement of in een loft, industrieel meubilair is altijd al populair geweest. Vintage tafels zorgen voor een vleugje charme, zoals een industriele eettafel in de loft stijl in combinatie met industriele eetkamerstoelen , bureaus, industriele lampen en andere elegante industriële accenten. Waarom is de industriële tabel zo populair vandaag? Dit artikel analyseert de geschiedenis van het industrieel design en in het bijzonder de industriële tafel. Daarnaast analyseren we het contrast van materialen dat ooit gebruikt werden en nu vervangen zijn. En de verandering van industrieel design van toen tot nu.

Modern interieur industriele tafel

Industrieel design

De oorsprong van de industriële metalen tafel

De esthetische metalen tafel werd populair in de late 2000 en zijn altijd populair gebleven in de volgende jaren. Met een machine-achtige esthetiek vertoonde modern meubilair de karakteristieken van fabrieksproductie. Moderne designs konden deze decoratieve elementen strippen en focussen op het design van het object zodat er tijd, geld, materialen en arbeidskrachten gespaard konden worden. Het doel van het moderne design was om de tijdloze schoonheid met nauwkeurigheid vast te leggen.

Wat valt er onder industrieel design?

Industrieel design is een designproces toegepast op producten die gemaakt worden aan de hand van massaproductietechnieken. Het hoofdkenmerk is dat design gescheiden wordt van de productie: de creativiteit voor het bepalen en definiëren van de vorm en de karakteristieken van een product nemen plaats voor het produceren van een product, wat dus ook bestaat uit het meerdere keren herhalen van productie, vaak geautomatiseerd. Dit onderscheidt industrieel design van ambachtswerk, waar de vorm van het product bepaald wordt door de eigenaar van het product. Het wordt gezegd dat industrieel design van vandaag functioneel gemotiveerd wordt en volgens dezelfde principes als moderne architectuur werkt: mechanisch eenvoudig, gladheid, vermijden van decoratie etc. Het is misschien wel het meest belangrijke contrast tussen twee designperiodes. Deze karakteristieken zijn gekenmerkt tijdens het onderzoeken van de industriële tafels. De gebruikte materialen zijn perfect voor pure eenvoud.

Contrasterende materialen

Materialen van vroeger

Het gebruik van nieuwe materialen, waaronder staal in verschillende vormen; glas, gelamineerd hout, en natuurlijk plastiek, zijn vormgevend in de creaties van nieuwe designs. Ze zouden gezien worden als pioniers, in contrast met wat ervoor kwam. De interesse in nieuwe en innovatieve materialen en methoden produceerde een soort mix van disciplines van technologie en kunst. Het is duidelijk dat het een werkfilosofie is geworden in het vak van de industriële tafels. Er is maar één blik nodig om direct de verschillende contrasten te ontdekken zoals de dikke, zwarte ijzeren poten en de dunne, blinkende top.

Is er een verandering in het gebruik van materialen?

De industriele tafel komt in verschillende vormen, groottes, gewicht en stijlen. Maar toch hebben alle metalen tafels, zoals de metalen industriele sidetable , gelijkaardige kenmerken. De materialen van in het begin zijn nog steeds dezelfde als die van de dag van vandaag, deze zijn net veranderd. Componenten bevatten resistent hout, bakstenen en beton. Zoals reeds gezegd in de vorige paragraaf, spaarden deze materialen geld en arbeid uit. Hetzelfde kan vandaag niet meer gezegd worden. Metalen tafels en industrieel meubilair is in het algemeen niet alleen een winstgevend gebied, maar de vraag ernaar is ook heel hoog door de technische aspecten. De dagen waarin de industriële tafels gemaakt werden in bulk zijn voorbij. Nu wordt er meer tijd gespendeerd aan elke metalen tafel met duurdere materialen, wat de robuustheid verklaart, de rechte randen, de propere afwerking en het propere esthetische voorkomen.

De overgang van de industriële stijl

De overgang van de metalen tafel

Uiteraard is niet al het meubilair dat in deze tijd gemaakt wordt modern. Er is nog steeds een groot deel aan traditionele ontwerpen dat worden nagemaakt om te verkopen. Meer nog, er is een nieuw gamma van producten dat tussenin de echte producten en namaakproducten liggen, dit is een gekende overgang van design. Het is ofwel volledig modern of traditioneel, of het combineert elementen en karakteristieken in verschillende stijlen. De metalen tafel van de overgangsfase omvat vaak zowel moderne als traditionele kenmerken, alsook het refereren naar de klassieke Griekse vorm en/of andere niet-westerse designstijlen. Deze overgang symboliseert industrieel design, en de industriële tafel is een object dat dit weergeeft.

Het moderne en het tijdelijke: is er een verschil?

Vandaag de dag, zorgen tijdelijke meubeldesigners en fabrikanten ervoor dat industrieel design, en dan vooral als het om een metalen tafel gaat, dat de designs constant blijven evolueren. Designers blijven zoeken naar nieuwe materialen waarmee ze unieke vormen kunnen produceren, licht en eenvoudig van vorm. Bovenal proberen ze ervoor te zorgen dat reeds geproduceerde producten niet opnieuw gemaakt worden zodat er altijd nieuwe producten kunnen ontworpen worden. De designs die voor dit paradigma zorgde, ontstond in het midden van de 20ste eeuw, de meeste voor 1960. Hoewel de designs op internationaal niveau nog altijd gezien worden als moderne, huidige en futuristische symbolen. Vintage industriële metalen tafels zijn meer een symbool van elegantie en verfijning geworden.

We kunnen besluiten dat sinds de populariteit van industrieel design gestegen is, dat de metalen tafel veel veranderd is. De integratie van de nieuwe materialen heeft gezorgd voor heel wat nieuwe ontwerpen en trends. Hoewel er toch op één of andere manier gezegd kan worden dat de originele ontwerpen toch nog populairder zijn, met hun harde en ruwe materialen. Het is de combinatie van het praktische met het elegante design dat de metalen tafel en het industrieel design zo populair maakt. En dit zal niet snel veranderen.

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Antieke huismeubelen zijn de nieuwe trend

Trend analyse - 14 februari 2017

Trends: Rustiek eiken meubels in je interieur

Trend analyse - 16 januari 2022

Hoe kan je jouw huis groter laten lijken?

Trend analyse - 07 april 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

- ZOMER UITVERKOOP -

Tot 30% korting op onze meubels en accessoiresAanbieding geldig zolang de voorraad strekt