0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS22 in uw mandje in voor een feestelijk interieur
Nordische living gezellig

Trend: meubilair in Nordische stijl in de toekomst

Artikel gepubliceerd op 10/03/2017

De Nordische stijl, heel vaak voorkomend, maar wat weet jij hier eigenlijk al van?

Nordisch en Scandinavisch meubilair staan voor elegantie en charme. Deze stijl komt van het verre Noord-Europa met zijn eigen authenciteit en esthetiek door de natuuurlijke materialen en zachte kleuren. Als je graag een nieuw leven zou geven aan jouw interieur, kan je kiezen voor deze moderne en tijdloze stijl!

Nordische stijl

Wat houdt Nordische stijl juist in?

Zoals de naam het al aangeeft, Nordische stijl verwijst naar het ideale type van meubilair voor een interieur waarin de helderheid van de lampen de omgeving domineert samen met het simpel aankleden met zachte en gezellige kleuren.

Deze stijl zet de link tussen mens en natuur in het daglicht, aangezien er veel gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, het roept de sfeer op van de mooie landschappen van Noord-Europa op hun wildste en natuurlijkste manier.

Belangrijkste eigenschappen

Een van de meest prominente Nordische (Scandinavische) inrichtingselementen zijn de kleuren dat voor het karakter zorgen van deze stijl, en dat is eerst en vooral wit. Uiteraard, want een object in kleur is het eerste dat het zicht beïnvloedt voor observeerders. Daarom gaan we ons later in dit artikel verdiepen in kleuren.

Het tweede belangrijkste aspect van de Nordische stijl zijn de lijnen en vormen van meubilair: Nordische lijnen zijn voornamelijk recht, dun, elegant en fijn. In één woord: simpel. Het Nordische decor prefereert scherp en zuivere snedes, zonder de aandacht van de details weg te nemen.

Accessoires en licht zijn de laatst belangrijkste eigenschappen voor de Nordische stijl: tapijten en dekentjes maken de omgeving veel gezelliger en confortabeler. Zachte lichten zijn de perfecte Nordische toets voor elke kamer.

De origine van de Nordische stijl

In tegenstelling tot de oude stijlen met te veel decoratie, houdt de Nordische stijl ervan om alles zo minimalistisch mogelijk voor te stellen met simpele vormen etc. en blijft zich focussen op nieuwe interieurvormen. Daarom hebben designers van Noord-Europa een nieuw interieur design concept ontwikkeld, waarbij natuurlijk licht en materialen eruit springen en gemaximaliseerd worden.

De Noordelijke landen prefereren het gebruik van simpel hout. De Noordelijke landen worden ook gekenmerkt door lange en zeer koude winters, waarbij er maar enkele uren per dag zonlicht te zien is. Dat is dan ook de reden waarom huizen ontworpen worden met grote ramen, zodat ze toch al dat licht kunnen benutten. Zachte kleuren zorgen er ook voor dat het daglicht kan reflecteren in de kamers.

Nordische trend

Kleuren

Zoals eerder vermeld, is wit de hoofdkleur in de Nordische stijl. Het wit laat het daglicht toe om zich te reflecteren in de kamers en zorgt voor helderheid, ook in omgevingen waar er geen direct natuurlijk licht binnenvalt. De reflectie van natuurlijk licht is ook een truc dat ervoor zorgt dat je ook minder hoge elektriciteitskosten hebt. Maar bovendien geven lichte kleuren ook een relax gevoel.

Contrasten zoals zwart-wit kunnen ervoor zorgen dat het interieur er iets moderner uitziet. Hiermee kan je zelf spelen en jouw interieur inrichten naar jouw eigen smaak, zonder gebruik te maken van de traditionele Nordische, zachte kleuren.

Materialen

Het ideale materiaal is hout. Donker metaal kan hiermee perfect gecombineerd worden voor een zwaarder kleurencontrast. Hout dat zijn natuurlijke korrelstructuur behoudt, is perfect voor de Nordische stijl. Ideaal is de combinatie van hout geverfd met doorschijnend vernis en donkere accessoires: zwarte metalen lampen zorgen voor een karakter dat eruit springt, ijzeren hoofdborden geven een retro toets aan jouw slaapkamer en metalen schabben zorgen voor een vintage toets.

Nordisch Design: Nieuws

Less is better: minimaal chic

De Minimalistische trend is de lopende draad dat alle elementen van de Nordische stijl linkt. De muren zijn simpel gehouden, houten vloeren blijven wit om een ruime ruimte te creëren en grote ramen worden gebruikt zodat het daglicht kan reflecteren door licht en bijvoorbeeld een Scandinavische retro spiegel .

Nordische stijl wil niet meteen zeggen besparen, maar eerder aandacht geven voor details als het om de accessoires gaat. Een houten retro salontafel , kussens, schapenvachtjes en tapijten verrijken een simpele omgeving, en zorgt voor karakter en contrast.

Nieuwe trends van Stockholm Design Week 2017

Beëindigd op 12 februari 2017, showde de Stockholm Design Week 2017 de typische nieuwigheden van het Nordische design, maar ook suggesties en extra ideeën voor nieuwe interieurconcepten. De SDW is een belangrijk jaarlijks evenement in de wereld van interieurdesign, waar architecten, designers, pers en interieurgeliefden samen komen om nieuwigheden te ontdekken over deze industrieën. Maar zeker ook om de trends van de toekomst te laten zien. Het klopt dan ook dat er vele dagelijkse tentoonstellingen zijn, persconferenties en professionele meetings voor jonge designers.

Eerst en vooral, nieuwe horizonnen in het kleurenpalet: de Nordische stijl past kleurpaletten toe waarin waterkleuren, roos en perzikkleuren in voorkomen. Ten tweede, onder nieuwe materialen bevindt zich aluminium, gekend voor het lichte gewicht.

En als laatste, de brutaalste trend is het mixen van zachte en felle kleuren: de 'color-blocking trend', heel gekend in de modewereld, en deze zal ook de interieurwereld beïnvloeden.

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Woonkamer decoratie trends in 2017

Trend analyse - 17 maart 2017

Trends: Rustiek eiken meubels in je interieur

Trend analyse - 16 januari 2022

Hoe kan je jouw huis groter laten lijken?

Trend analyse - 07 april 2017

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

FREE DELIVERY
6 magische kerstdagen

Gratis levering vanaf 200€ aankoopVoer de code XMAS22 in uw mandje in voor een feestelijk interieur