0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0
Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Pink Week Aanbiedingen

Tot wel 35% korting op meubels en accessoiresLaat u verleiden door het omgekeerde universum van Maison en Vogue
Lateque industriële kruk

Dressoir - het opbergmeubel voor alles: van boeken tot servies

09/03/2018

Laat je inspireren door de verschillende vormen en stijlen van dressoirs en leer meer over de vele voordelen van meubels opknappen.

Een dressoir is het perfecte opbergmeubel. Je kunt de opbergruimte efficiënt gebruiken door er servies, boeken, cd's, kleding en handdoeken in op te bergen. De dressoir heeft een lange geschiedenis en wordt tegenwoordig vaak verward met de ladekast. Een dressoir kun je overal in huis plaatsen, van de keuken tot slaapkamer en van de woonkamer tot aan de hal. Laat je inspireren door de verschillende vormen en stijlen van dressoirs en leer meer over de vele voordelen van meubels opknappen.

De geschiedenis en eigenschappen van de dressoir

Traditionele dressoirs

Traditioneel gezien werd een dressoir gebruikt om eten op te dienen in de eetkamer. Op een dressoir werd het zilveren servies uitgestald en uiteindelijk opgeborgen. Dressoirs bestaan over het algemeen uit verschillende kastjes en een paar lades. Het oppervlak van het blad is plat en geschikt om etenswaren, servies en verlichting op te plaatsen. De totale hoogte van een dressoir is ongeveer tot de heup. De eerste dressoir werd gemaakt in de 18de eeuw, maar het meubelstuk werd pas echt populair in de 19de eeuw. Gezinnen waren welvarender en kregen de ruimte voor een aparte eetruimte waar bijvoorbeeld een Scandinavische retro dressoir in werd geplaatst.

Hedendaagse dressoirs

Langzamerhand werden dressoirs geplaatst in woonkamer en andere ruimtes in het huis, denk hierbij aan de keuken en hal. Tegenwoordig worden de traditionele en antieke dressoirs gezien als eyecatcher in het interieur. De meest populaire en waardevolle dressoirs komen uit eind 18de en begin 19de eeuw en zijn gemaakt van de meest kostbare materialen. Naast de traditionele dressoirs zijn de moderne dressoirs ook buitengewoon populair. Echter, voldoen de meeste moderne dressoirs niet aan de normen van de traditionele dressoir. Een moderne vintage dressoir is verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen, maten en stijlen. Daarnaast is de term dressoir heel erg breed en daarom wordt het vaak verward met de termen (lade)kast en de stijlvolle vintage sidetable .

Van Ness dressoir

Ladekast - familielid van de dressoir

Wat is wat?

Ladekasten en dressoirs lijken erg veel op elkaar in zowel hun uiterlijk als gebruik. De andere broers en zussen binnen deze familie zijn de kasten en de sidetables. Een lade houten sidetable of ladekast kan gebruikt worden als dressoir en een kast met lades kan gezien worden als ladekast. De lijnen tussen deze termen zijn vaag en dat komt waarschijnlijk doordat de consument openstaat om veel verschillende producten te mixen en matchen. Wanneer je op zoek bent naar een stijlvol opbergmeubel zoals een dressoir is het verstandig om ook te kijken naar de andere bovengenoemde categorieën. Door de flexibele termen is het mogelijk dat je jouw perfecte meubelstuk over het hoofd ziet.

Buick ladekast

De eigenschappen van een ladekast

In de late middeleeuwen was een ladekast vaak een simpele koffer of houten doos. Dit meubelstuk was erg populair in de huizen van Europese edelen. In de beginfase had de koffer of doos nog maar één lade en later kreeg de ladekast steeds meer lades. Vaak had de ladekast een scharnieren bovenkant om de simpele doos of koffer te openen en spullen in op te bergen. Net zoals een dressoir, komt een ladekast tot aan de heup en vaak met een spiegel erboven. In dit geval wordt het vooral gebruikt om kleding erin op te bergen in een slaapkamer. Echter vind je in een modern interieur een ladekast ook in andere ruimtes om spullen in op te bergen. De ladekast is een tijdloos meubelstuk en is nog altijd een populair product onder consumenten en ontwerpers.

Brighton ladekast

Meubels opknappen: de nieuwe trend

Wat zijn opgeknapte meubels?

Wanneer items worden opgeknapt krijgen ze een ''nieuw leven'' op een creatieve en bruikbare manier. Meubels opknappen is anders dan recyclen, bij het opknappen van meubels krijg het meubelstuk een beter nieuw leven zonder dat het materiaal wordt afgebroken. Dit concept wordt steeds populairder en het proces vergt veel tijd en aandacht. Meubels opknappen is geen nieuw concept, maar wordt steeds populairder omdat men bewuster wordt van het positieve effect op het milieu, er worden hierdoor minder meubels gekocht en weggegooid. Het opknappen van meubels kent vele voordelen, het is vaak goedkoop en je kunt het meubelstuk helemaal naar jouw smaak aanpassen. Daarom is elk meubelstuk uniek en dat maakt je interieur specialer! Allerlei meubels kunnen opgeknapt worden, denk hierbij aan Fauteuils en vintage stoelen, banken bureaus en tafels.

Voorbeelden van opgeknapte meubels

De meest populaire meubelstukken die worden opgeknapt zijn stoelen, banken, krukken en poefen. Maar, je kunt ook prachtige en unieke tafels en boekenplanken vinden in verschillende kleuren, maten en stijlen. Veel meubels die zijn opgeknapt vallen onder de industriële en shabby chic stijl. PIB heeft een prachtige selectie met meubels, zoals de loft stijl industriele dressoir , die met veel zorg zijn opgeknapt, van tafels tot boekenplanken. Sommige meubelstukken kunnen zelfs gebruikt worden als dressoir. De mogelijkheden zijn eindelijk wanneer het op opgeknapte meubels aankomt.

Grenelle eettafel

Verwante producten

Lateque industriële kruk

Lateque industriële kruk

€ 109

Van Ness dressoir

Van Ness dressoir

€ 649

Grenelle eettafel

Grenelle eettafel

€ 819

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Vintage barkrukken: van kleine kruk naar stijlicoon

Design geschiedenis - 09 februari 2017

Hoeveel weet jij over de salontafel?

Design geschiedenis - 10 maart 2017

alvar aalto: een fins icoon

Design geschiedenis - 21 november 2017

4,8/5,0
Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Pink Week Aanbiedingen

Tot wel 35% korting op meubels en accessoiresLaat u verleiden door het omgekeerde universum van Maison en Vogue