0

un nouveau
style de vie

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Voorjaars
aanbiedingen

Tot 30% korting op tientallen topproductenEn gratis levering vanaf 500€ met de code SPRING23
  • Home
  • Tijdschrift
  • Wat is fluweel? Het verhaal achter dit hoogwaardige luxe materiaal.

Wat is fluweel? Het verhaal achter dit hoogwaardige luxe materiaal.

Artikel gepubliceerd op 06/06/2018

Waar komt het beroemde materiaal fluweel vandaan? Leer meer over de oorsprong van fluweel.

Fluwelen materialen werden zeer populair, vooral in de laatste jaren. Naast zijn schoonheid, is er een reusachtige geschiedenis achter dit speciale soort materiaal. Fluweel, een materiaal dat ongewoon geraffineerd lijkt en een sfeer van rijkdom en royalty's verspreidt. Wat is fluweel eigenlijk? Is fluweel natuurlijk of synthetisch? Dit specifieke materiaal beschrijft een speciaal type fluweel en staat bekend om haar zogenaamde pool.

grey velvet charme

Velvet stof: een uitdrukking van elegantie met een inspirerende geschiedenis erachter.

De theorie over waar velvet voor het eerst werd uitgevonden is niet erg duidelijk en het bepalen van de oorsprong is niet zo gemakkelijk. Velvet textiel verwijst wel degelijk naar de Europese adel, maar men gelooft ook dat de eerste oorsprong uit Oost-Europese landen komt. Vroeger geweven van zijde, terug in de tijd in de Chinese cultuur, en bekend als 'quirong jin'. Naast Aziatische landen was Irak echter ook een van de eerste uitvinders van dit geliefde materiaal. Fluweel staat in Egypte bekend om zijn vorstelijkheid en is een uitdrukking van elegantie.

Laten we daarom de oosterse cultuur beschouwen als de oorsprong van de fluwelen textuur; toen Europese landen eenmaal zicht kregen op dit luxegoed, begonnen ze ook hun eigen industrie voor de velours stof te creëren. Het eerste Europese land dat dat deed, was Italië, en zij waren zeer succesvol in de fluweel industrie. Ze slaagden er zelfs in om de grootste fluwelen producenten voor 6 eeuwen te blijven, van de 12e tot de 18e. Alle landen in Europa waren afhankelijk van Italië als leverancier van deze velvet stof dat zo'n groot verzoek had. Zelfs terug in de tijd gebruikten rijke mensen velours voor hun meubels en kleding, soms zelfs voor behang. De 14e en 16e eeuw kan 'de gouden tijd van het fluweel' genoemd worden.

Tijdens de Renaissance werd de meubelstof fluweel vaak gecombineerd met materialen als metaal of goud om de kracht van luxe en rijkdom uit te drukken. Een van de grootste klanten in de fluwelen business was de kerk of zeer rijke gezinnen die een elegante interieur wilden creëren, om te pronken met hun welvaart.

De tijd verstreek en de Industriële Revolutie verscheen. In deze tijd slaagden de producenten erin een manier te vinden om de productie van fluweel gemakkelijker en sneller te maken, wat resulteerde in een vermindering van de impact van luxe en een ruimere beschikbaarheid ervan. Toch werd de stof geassocieerd met rijkheid en koningschap, wat volgens de maatschappij nog steeds gebruikt wordt om een beetje glamour toe te voegen. In andere decennia, zoals de jaren 1960 en 70 omschreef fluweel die pronkende uitstraling die werd verspreid in deze tijd. Tegenwoordig kan fijngestampt fluweel zelfs trendsetter genoemd worden en gebruikt worden voor vele soorten producten, zoals meubels, kleding, muren, tapijten etc.

Fluweel in uw eigen interieur integreren en combineren!

We houden allemaal van deze glanzende stof, de een meer dan de ander, maar laten we eerlijk zijn: het creëert zeker een aantal high-end fashion sferen. Maar hoe kunnen we deze speciale blikvanger integreren in ons interieur, zonder hem te massief of flitsend te laten lijken?

Ten eerste is het creëren van een eigen interieur altijd een kwestie van smaak. Maar er zijn manieren die kunnen worden gezien als de voorkeur van de meerderheid van de samenleving. Het gebruik van fluweel als onderdeel van uw interieur betekent niet alleen dat u wilt dat uw interieur er mooi en luxueus uitzien, maar ook comfortabel en dat u verlangt naar een plek waar u zich thuis kunt voelen. De zachte afwerking verspreidt een gevoel van welzijn en stelt u in staat om uw geest te ontspannen en tot rust te komen.

Meestal wordt velours meubelstof echter gebruikt in felle en flitsende kleuren, zoals paars fluweel, blauw fluweel of groen velours. Daarnaast is het vaak verkrijgbaar in eenvoudige vormen en verbreedt een comfortabele sfeer dankzij de warme kleuren en zachte afwerking. Vooral in de winter of herfst is fluweel een geliefd materiaal, maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook niet in uw interieur past voor het voorjaar of de zomer. Door de mooie kleuren zal het je kamer opfleuren en echte positieve vibes verspreiden. Als u de voorkeur geeft aan bescheiden kleuren kunt u kiezen voor een bes rode velours stof, oud roze fluweel stof, beige zijde fluweel, een okergele stof of zelfs zwart velours dat de elegantie kan benadrukken.Maar hoe combineer je een meubel dat al uit zo'n glamour bestaat en toch een harmonieuze sfeer creëert?

Als u fluweel kiest voor uw interieur zijn er vele manieren om het te combineren. Een combinatie die altijd werkt, is bijvoorbeeld met gouden accessoires. Goud heeft hetzelfde effect als fluweel, het ziet er luxueus uit en doet denken aan royalty. Dus het integreren van een aantal gouden accessoires zoals kussens in uw fluwelen bank of stoel is altijd een goed idee. Natuurlijk passen ook zilveren accessoires bij het geliefde materiaal. Een ander materiaal dat vaak gecombineerd wordt met fluweel is metaal. Je zou kunnen denken: is dat niet een stijlovertreding? Nee! De industriële toevoeging van metaal is precies wat een gezonde balans tussen glamour en shabby chic weet te vinden. Het resultaat is dat het schitterende effect een beetje afneemt en uw interieur een meer ontspannen sfeer geeft. Is daarentegen het pronkende effect precies wat u zoekt, dan kunt u marmer ook gebruiken in combinatie met een fluweel bankstel. Marmer heeft bijna hetzelfde effect als fluweel en goud, het doet denken aan elegantie en rijkdom. Dus wat we hebben geleerd is dat het altijd een goede keuze is om het effect van fluweel te benadrukken door gebruik te maken van materialen met hetzelfde effect. Wanneer je een gezonde balans wilt creëren, kun je zelfs elegantie combineren met een shabby chic of een industrieel design.

Fluweel is decennialang trendy gebleven en zal dat zeker blijven. Dus als u geïnteresseerd bent in een velours bankstel, kunt u altijd advies vragen aan ons team.

Hou je van onze artikelen, volg ons

Tips, aanbiedingen voor abonnees, decoratie advies... Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de PIB gemeenschap te betreden… (wij sturen niet meer dan één nieuwsbrief per week, wij zullen uw e-mail adres niet delen met derden en je kunt je op elk moment uitschrijven)

Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan hier gelijkaardige artikels

Tips voor jouw tuindecoratie

General - 29 maart 2018

4,8/5,0Een ongeëvenaarde klanttevredenheid
Persoonlijke
assistent

Voorjaars
aanbiedingen

Tot 30% korting op tientallen topproductenEn gratis levering vanaf 500€ met de code SPRING23